"Jarmark Produktów Tradycyjnych" już 30 lipca

Serdecznie zapraszamy 30 lipca w godzinach: 12.00 - 18.00 do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” na imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych - który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. jak przygotować domowy twaróg, co dawniej królowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Będzie też okazja do spotkania z Kingą Paruzel – finalistką I edycji Master Chef’a, pasjonatką zdrowej kuchni - która opowie o miłości do gotowania i nie tylko.

Nie zabraknie również występów artystycznych n scenie wystąpią: Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, Kapela Biesiadna z Poraja oraz Zespół „Krzikopa”.

Bilety w cenie: 9 zł i 7 zł.


PROGRAM:

Prowadzenie: Mirek Riedel

Pokaz gotowanie – Michał Bałazy ( dwa dnia + deser)

12.15 0 12.45 -konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

12.45 - 13.00 - pokaz gotowania – Michał Bałazy - danie pierwsze - zupa

13.00 - 13.15 - z kuchni naszych babć – domowy twaróg 

13.15 - 13.30 - Necówka i żymlok – tradycja na talerzu 

13.30 - 13.45 -Kuchnia św. Hildegardy, czy odkrywamy stare na nowo

13.45 - 14.00 - Zespół Śpiewaczy „Czeremcha” / degustacja

14.00 - 14.15 - KGW Kobiernice – przypowiastki o tradycjach 

14.15 - 14.30 -  pokaz gotowania – danie drugie - krupniok

14.30 - 15.00 - koncert kapeli z Poraja 

15.00 - 15.15 - oczyszczanie żywności z toksyn Jacek Wołoski/degustacja

15.15 - 15.30 - Zespół Śpiewaczy „Czeremcha” 

15.30 - 15.45 - pokaz gotowania – deser - ciasto

15.45 - 16.00 - Kinga Paruzel – o pasji gotowania/ degustacja  

16.00 - 17.00 - wyniki konkursów w ramach „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

17.00 - 18.00 - koncert zespołu „Krzikopa”