Opublikowano: 27 czerwca 2017

SLOW FESTIVAL 2017

17 czerwca, godz. 13:00-21:00

Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”

Pierwszy Slow Festival odbył się w 2011 roku, a pretekstem do jego zorganizowania stała się idea rozwijającego się w Europie Ruchu Slow. Refleksyjne spojrzenie na pośpiech zachodniego świata, promocja zdrowego, ekologicznego trybu życia, spotkanie z ludźmi, którzy żyją w sposób alternatywny do ogólnie przyjętych norm kulturowych, to tylko niektóre z założeń Slow Festivalu. Ruch Slow zrodził się spontanicznie 20 lat temu w Rzymie. Restaurator Carlo Petrini w sprzeciwie do powstałego na placu Hiszpańskim fast foodu, powołał stowarzyszenie Slow Food. Celebracja posiłków, myślenie o tym co się spożywa, powrót do tradycyjnych potraw czy zwyczajna radość z jedzenia w miłej atmosferze, w gronie rodziny lub przyjaciół, bez pośpiechu – o to chodziło Petriniemu. Ogromny entuzjazm osób zainteresowanych „walką” ze śmieciowym jedzeniem i dbaniem o kulinarne tradycje spowodował, iż stowarzyszenie to ma dziś ponad 150 tysięcy członków na całym świecie. Po Slow Foodzie przyszła kolej na kolejne działania ukazujące absurd ciągłego pośpiechu: Slow Work, Slow Travel czy Slow City.

Podczas Slow Festivalu chcemy przybliżyć mieszkańcom naszego regionu ideę Ruchu Slow, pokazać ile mamy możliwości spędzania wolnego czasu, poza ogólnie przyjętymi formami rozrywki. Festiwal odbędzie się na terenie Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”, w sprzyjającej atmosferze sielankowej idylli, gdzie można się oddać pozornemu „nicnierobieniu”. „Nicnierobienie” w kontekście pozytywnego leżenia na trawie, patrzenia w niebo, wsłuchiwania się w odgłosy dobiegające z oddali, to coś o czym wielu z nas zapomniało. To pozorne lenistwo może nam jednak dać wymierne korzyści, gdyż nic tak nie odpręża jak kontakt z naturą i sensualny kontakt ze światem. W czasie imprezy serwujemy kuchnię wegetariańską, by zaszczepić w ludziach chęć eksperymentowania w kuchni, szukania prostych, a jednocześnie smacznych i cennych odżywczo dań. Przygotowaliśmy dla Państwa również warsztaty „Z trawnika na talerz – dziko rosnące rośliny jadalne i lecznicze”, które poprowadzi Witold Szwedkowski. Z roku na rok rośnie trend wokół zdrowego stylu życia, powrotu do natury, naturalnych kosmetyków, rozwoju osobistego. Sytuacja ta otwiera nowe kierunki na uczelniach wyższych. Na Uniwersytecie Jagiellońskim można wybrać Buddologię, Uniwersytet Śląski proponuje m.in. Indologię, a Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa w Katowicach już kolejny raz rekrutuje chętnych na kierunek Ajurweda. Podczas Slow Festivalu gościć będziemy Grażynę Kotlorz – inicjatorkę studiów podyplomowych z Ajurwedy, która opowie o co w tym wszystkim chodzi. Odbędą się zajęcia z jogi, a po nich można będzie wysłuchać prelekcji dr Anny Gomóły na temat początków jogi w Polsce. Poza tym można będzie skorzystać z warsztatów tworzenia naturalnych kosmetyków, nauki gry na instrumentach etnicznych (Tomek Drozdek), rękodzieła artystycznego, tworzenia z wiórków drewna osikowego i innych.

Całość odbywać się będzie przy dźwiękach zespołów Bisquit, Fifidroki, Masala Soundsystem oraz gitarowych brzmieniach Mariusza Goli.

Po zachodzie słońca, przy ostatnich dźwiękach dochodzących z festiwalowej sceny, udamy się wszyscy do festiwalowego klubu – Rebel Gardena w Parku Śląskim, by spędzić kolejne godziny na rozmowach, tańcach, zabawie. Do zobaczenia!

Szczegółowy scenariusz znajdą Państwo już niebawem na stronie mdkbatory.pl oraz na www.facebook.com/slowfestival