Opublikowano: 09 lipca 2024

Zapraszamy 28 lipca do chorzowskiego skansenu na Jarmark Produktów Tradycyjnych. To wyjątkowe wydarzenie jest okazją do zapoznania się z różnorodnością lokalnych smaków i zwyczajów kulinarnych naszego regionu.

Kuchnia regionalna to nie tylko bogactwo smaków – to unikalny zapis historii, kultury i różnorodności obszaru z którego pochodzą. Zwyczaje kulinarne i lokalne potrawy pozwalają nam lepiej poznać dziedzictwo regionu, a przez to prześledzić losy mieszkańców, którzy tworzyli wyjątkowe smaki.

Nośnikami tych smaków i tradycji są często małe, rzemieślnicze zakłady czy rodzinne firmy, które od lat przechowują unikatowe przepisy i receptury. Wszyscy oni spotkają się w ostatnią niedzielę lipca w chorzowskim skansenie podczas wydarzenia Jarmark Produktów Tradycyjnych by podzielić się tym dziedzictwem z mieszkańcami województwa. Jak co roku na gości muzeum czekać będzie kilkudziesięciu wystawców ze swojskimi wędlinami, serami, przyprawami, przetworami z warzyw i owoców, miodami z lokalnych pasiek, nalewkami i sokami.

Centralnym punktem programu będzie konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowany od lat przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dwudziesta trzecia edycja konkursu jest świadectwem nie tylko bogactwa i różnorodności kuchni regionalnych w Polsce, ale także nieustającej kreatywności rodzimych gastronomów. Każdy nowy produkt i potrawa prezentowana podczas konkursu pokazuje, że lokalna kuchnia ma nieograniczone możliwości i potrafi zaskakiwać nawet najbardziej wymagających smakoszy.

W tym roku konkursowy pokaz najlepszych produktów odbędzie się w namiotach rozstawionych na Dużej Łące. Najpierw specjałów posmakują członkowie jury, którzy będą je oceniać, następnie do namiotów zostaną zaproszeni goście muzeum, by skosztować ocenianych produktów. Będzie oczywiście możliwość zakupienia produktów od producentów, którzy będą mieli okazję sprzedawać je na miejscu.

Po raz kolejny w chorzowskim skansenie wystąpi Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Bałazy poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań. Podczas wydarzenia nie zabraknie również muzyki i zabawy – o te elementy zadba Kapela z Poraja która wystąpi na skansenowskiej scenie.

 

Bilety dostepne online i w kasie.