Opublikowano: 12 września 2018

Serdecznie zapraszamy 23 września na „Dzień Kartofla” w godzinach od 13.00 do 17.00. Podczas imprezy będzie można spróbować swoich sił w szatkowaniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszeć jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopać ziemniaki z pola. O historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a na naszych gości czekać będą m.in.: placki na blasze, pieczonki w kociołkach, ziemniaki, jabłka z ogniska czy kartoflanka.

 

SCENA:

Prowadzenie Jakub Kurzela

13.00 – 13.15 Różne odsłony kartofli – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie / o. Mikołów

13.15 – 13.35 Zaproszenie na wykopki

13.35 – 14.05 Obrzęd kartoflany w wykonaniu KGW z Jaśkowic

14.05 – 14.15 Przerwa techniczna

14.15 – 15.00 Występ Kapeli Rube Świnÿe

15.00 – 15.30 Kilka słów o kiszeniu kapusty – Damian Adamczak

15.30 – 15.50 Topinambur „źródło zdrowia” – Jacek Wołowski

15.50 – 16.00 Przerwa techniczna

16.00 – 17.00 Występ Zespołu Whiskey River

 

TEREN:

Kręgi ogniskowe – pieczenie jabłek i kartofli

Wykopki – pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych

Chałupa ze Strzemieszyc Wielkich – potrawy przygotowane przez KGW Jaśkowiczanki

Teren przy karczmie – warsztaty ciesielskie prowadzone przez klub kreatywnego inżyniera FloJaMo

Zagroda Sołtysa z Katowic – szatkowanie i deptanie kapusty

Mała łąka – pieczonki przygotowane przez KGW Niwczanki z Poręby

 

Bilety w cenie 10 zł i 7 zł.

Organizator zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za zdarzenia uniemożliwiające prawidłowe przeprowadzenie imprezy, niewynikające z jego winy lub w przypadku zaistnienia zdarzeń losowych.