
W niedzielę, 21 września o godzinie 12.00, w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” odbędzie się coroczna impreza plenerowa – Dzień Kartofla.
To jedno z najbardziej lubianych wydarzeń w regionie, które co roku przyciąga tłumy mieszkańców i turystów.
Podczas wydarzenia uczestnicy będą mogli spróbować swoich sił w tradycyjnych jesiennych pracach gospodarskich – od szatkowania kapusty i kiszenia jej w beczkach, przez wykopki ziemniaków z pola, aż po wspólne ogniska z pieczeniem jabłek i kartofli.
Na odwiedzających czeka bogata oferta kulinarna przygotowana przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz Karczmę u Brożka. Dodatkowo na stoiskach dostępne będą tradycyjne wędliny, sery, ciasta, miody i rękodzieło.Pojawią się również foodtracki.
Święto ma nie tylko wymiar kulinarny, ale także edukacyjny. Przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzą o historii, odmianach i metodach uprawy ziemniaka. To doskonała okazja, aby dowiedzieć się więcej o roślinie, która od wieków stanowiła podstawę diety w regionie. Posłuchamy też o dawnym życiu na wsi w okresie jesiennym i kuchni, która była charakterystyczna dla tego okresu.
Całość wydarzenia poprowadzi Marek Szołtysek – znany popularyzator kultury śląskiej, który zadba o humor i dobrą atmosferę.
„Dzień Kartofla” to doskonała okazja, by spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi w wyjątkowej scenerii skansenu, poznając tradycje naszych przodków i delektując się lokalnymi smakami!
Bilety są dostępne online i w kasie muzealnej.