Szpajska na szpyrkę i weki na marmelada – jak dawniej przechowywano żywność to edukacyjna wyprawa dotycząca przechowywania i konserwowania żywności połączona z warsztatami manualnymi. Podczas spaceru uczestnicy będą mogli przekonać się jak na przestrzeni wieków zmieniały się sposoby przechowywania żywności, radzenia sobie z brakiem prądu, lodówek i innych urządzeń bez których nie wyobrażamy sobie dzisiaj naszego funkcjonowania. Odwiedzający będą mieli okazję dowiedzieć się, jakie metody konserwowania jedzenia stosowali nasi przodkowie a które z powodzeniem stosuje się do dnia dzisiejszego.
Podczas spaceru odwiedzimy zarówno region Beskidu Śląskiego, jak i Pogórze Cieszyńskie, ale zajrzymy również do chałupy z Bykowiny, gdzie na uczestników spaceru czekać będzie mała niespodzianka: przyjrzymy się lodówce z lat 30. XX wieku znajdującej się w zbiorach MGPE.
Na końcu uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach tworzenia obrazów i kompozycji z nasion.
Koszt uczestnictwa w wycieczce to 25 zł od osoby. Specjalne bilety można zakupić online.
Zmiana rozmiaru
Serwis używa informacji zapisanych za pomocą plików cookie oraz innych rozwiązań informatycznych pozwalających na personalizację treści do potrzeb użytkownika oraz w celach statystycznych. Jeżeli nie wyrażasz zgody na ich zapisywanie, powinieneś opuścić stronę lub zmienić ustawienia dotyczące cookies w przeglądarce. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.Ok