Opublikowano: 23 lipca 2018

Serdecznie zapraszamy 29 lipca w godzinach: 12.00 – 18.30 do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” na imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.
Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. dlaczego warto jeść kaszę, jak i co dawnej jadano, czemu owoce i warzywa są takie ważne i dlaczego warto sięgać po polskie produkty.
Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”, Kapela Biesiadna z Poraja, kapela góralska „Maliniorze” oraz Zespół Whisky River.
Bilety w cenie: 10 zł i 7 zł.

PROGRAM
12.00 – otwarcie Jarmarku – Mirosław Riedel
12.10 – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
12.20 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
12.40 – występ Kapeli Biesiadnej z Poraja
13.10 – Jacek Wołowski – kasza nasza zdrowa
13.25 – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – jedzmy zdrowo – warzywa i owoce na talerzu
13.40 – zespół Śpiewaczy „Czeremcha”
14.00 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
14.15 – Mateusz Paluszkiewicz – od kuchni średniowiecznej do współczesnej
14.30 – Ryszard Tkacz – słodkie przysmaki wg. dawnych receptur
14.45 – Kapela Góralska „Maliniorze”
15.30 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
15.45 – Naturopata Jacek Wołowski – konopia siewna, źródło białka, witamin i kwasów Omega 3.
16.00 – Marcin Czubak –polskie też dobre, czyli cudze chwalicie…
16.15 – wyniki konkursu „nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” i wręczenie nagród
17.30 – koncert zespołu Whisky River