
Dzień Kartofla w chorzowskim skansenie – wykopki, kiszenie kapusty i moc atrakcji dla całej rodziny!
W niedzielę, 21 września o godzinie 12.00, w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” odbędzie się jedno z najbardziej lubianych jesiennych wydarzeń w regionie – Dzień Kartofla. To plenerowe święto tradycji, smaków i dobrej zabawy, które co roku przyciąga tłumy mieszkańców i turystów.
Najważniejsze atrakcje dnia
Podczas wydarzenia odwiedzający będą mogli wziąć udział w prawdziwych wykopkach ziemniaków oraz wspólnym kiszeniu kapusty w beczce – atrakcjach, które najlepiej oddają klimat dawnych jesiennych prac na wsi.
Nie zabraknie również pokazów tradycyjnych:
-
szatkowania kapusty (13:00–16:30),
-
pracy zabytkowego wiatraka z Grzawy (12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30).
Warsztaty artystyczne i zabawy
Na najmłodszych i całe rodziny czekają kreatywne aktywności:
-
malowanie gipsowych figurek w kształcie owadów, kwiatów i liści jesiennych,
-
odbijanie pieczątek z ziemniaka,
-
robienie kartoflanych gniotków,
-
warsztaty tworzenia witraży ziołowych przy stoisku „Lawendy pod Lasem”,
-
garncarka pod chałupą ze Strzemieszyc – możliwość spróbowania własnych sił na kole garncarskim.
Dodatkowo przygotowano tor przeszkód rolnika, obejmujący slalom, przenoszenie wiaderek z ziemniakami i rzucanie kartoflami do celu. Każdy uczestnik, który ukończy tor, otrzyma wyjątkowy Order Kartofla.
Nie zabraknie również zabawnych akcentów – m.in. specjalnej instalacji, przy której będzie można zrobić sobie „selfie ziemniaczane”.
Strefa gastronomiczna
Na miłośników lokalnych smaków czekają tradycyjne potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich i fundacje:
-
KGW Poręba – pieczonki na małej łące,
-
KGW Pradlanki – chałupa ze Strzemieszyc,
-
Fundacja Rozbark – namiot przy zagrodzie z Krasów,
-
KGW Golce – chałupa Sołtysa.
Prelekcje
„Dzień Kartofla” ma także wymiar edukacyjny. Przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzą o historii, odmianach i metodach uprawy ziemniaka. Będzie to okazja, by dowiedzieć się więcej o roślinie, która od wieków stanowi podstawę diety w regionie, a także o dawnym życiu na wsi i kuchni charakterystycznej dla jesiennego okresu.
W trakcie wydarzenia wystąpi Zespół Regionalny „Pisarzowianki”, prezentując tradycyjne pieśni i muzykę ludową.
Całość poprowadzi Marek Szołtysek – znany popularyzator kultury śląskiej, który zadba o humor i wyjątkową atmosferę.
„Dzień Kartofla” to doskonała okazja, by spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi w wyjątkowej scenerii skansenu, poznając tradycje naszych przodków i delektując się lokalnymi smakami!
Bilety są dostępne online i w kasie muzealnej.