22 września o godzinie 12.00 w Muzeum “Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” rozpocznie się coroczna impreza plenerowa “Dzień Kartofla”. Wydarzenie, które od lat przyciąga tłumy miłośników tradycji i dobrej zabawy, stanowi wyjątkową okazję do zapoznania się z dawnymi obyczajami, spróbowania regionalnych przysmaków i uczestnictwa w wielu atrakcjach przygotowanych przez organizatorów.
– Podczas “Dnia Kartofla” goście będą mogli wziąć udział w tradycyjnych czynnościach związanych z jesiennymi pracami gospodarskimi. Spróbują swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszą jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopią ziemniaki z pola – zapowiada Paulina Cius-Górska – dyrektor muzeum.
W zagrodzie z Panewnik stanie plenerowa kuchnia, w której z pomocą dawnych narzędzi – szatkownic, ubijaków, beczek – pod czujnym okiem pracowników goście samodzielnie przygotują, a następnie ugniotą i ukiszą kapustę. Na polu za spichlerzem z Wojkowic odbędą się tradycyjne wykopki – niezawodny Ursus 330, bronami rozkopie ziemię, a nasi goście będą mogli wyzbierać ziemniaki. Chętni będą mogli także wykopać bulwy za pomocą kopaczek.
Dla uczestników imprezy tradycyjnie przygotujemy kartofle z parownika. Będzie też możliwość upieczenia jabłek na ognisku lub zebranych kartofli.
Gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotują różnorodne dania z ziemniaków, które z pewnością zadowolą każde podniebienie. Nie zabraknie placków ziemniaczanych, babek ziemniaczanych, kartfolanki, klusek, pieczonek i ziemniaków podawanych na różne sposoby z dodatkami oraz wielu tradycyjnych przysmaków zarówno tych na słodko jak i na słono. Na stoiskach będzie można także kupić m.in. wędliny, sery, ciasta, wypieki i miody a także wyroby rzemieślnicze i rękodzieło.
Święto kartofla to zabawa ale i edukacja – przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego opowiedzą o historii, odmianach i metodach uprawy ziemniaka. To doskonała okazja, aby dowiedzieć się więcej o roślinie, która od wieków stanowiła podstawę diety w regionie. Posłuchamy też o dawnym życiu na wsi w okresie jesiennym i kuchni, która była charakterystyczna dla tego okresu.
Całość wydarzenia poprowadzi Marek Szołtysek, znany propagator kultury śląskiej, który zadba o to, aby atmosfera była pełna humoru i dobrej energii.
Równolegle do Dnia Kartofla odbywać się będzie wydarzenie muzyczne – Wieś Tańczy Śpiewa przy robocie
Dzień Kartofla/ Wieś tańczy i śpiewa
12.00 – otwarcie imprezy Marek Szołtysek
12.20 – ODR Mikołów – prelekcja „wszystko czego nie wiemy o ziemniakach a chcielibyśmy się dowiedzieć – uprawy, odmiany i zastosowania w kuchni”
12.40 – przejście na pole – pokaz pracy ciągnika, wykopki
13.20 –prelekcja „prace jesienne na Wsi”
13.40 – pokaz szatkowania i deptania kapusty w zagrodzie z Panewnik
14.00- prelekcja Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Katowicach Czy ziemniak może chorować na raka?
14.15 – wydawka ziemniaków z parownika
14.35 – „Dygajaca Kapela”
15.10 – Zespół „Leśniaki”
16.00 – Zespół Folklorystyczny „Brynica”
16.35 – zespoły działające przy Ognisku Pracy Pozaszkolnej – Dziecięca Kapela Spod Ochodzitej oraz Zespół Regionalny „MAŁA ISTEBNA” (przy współpracy z Fundacją „Dziedzictwo”)
17.40 – Kapela Dejcie Pozór POTAŃCÓWKA
Chałupa ze Strzemieszyc – Koło Gospodyń Miejskich “Stolarzowice”
Chałupa Sołtysa – Koło Gospodyń Wiejskich “Golce”
Chałupa z Goleszowa – Koło Gospodyń Wiejskich “Pradlanki”
Spichlerz z Wojkowic – warsztaty kartoflane dla dzieci
Kręgi ogniskowe – pieczone jabłka
Łąka przy kręgach ogniskowych – ziemniaki z parownika – wydawka o godzinie 14.15 (godzina przybliżona)
Pole za spichlerzem z Wojkowic – wykopki
Zagroda z Panewnik – pokaz szatkowania i kiszenia kapusty
Mała Łąka – Koło Gospodyń Wiejskich “Poręba”
Namiot na małej łące – warsztaty malowania na szkle (15.00 -17.30)
Chałupa ze Zborowskiego – warsztaty malowania drewnianych skrzynek (13.30 – 16.00)
Zaproszenie w PJM
Zachęcamy do zakupów biletów online