Czy zastanawialiście się kiedyś jaką właściwie chorobą była/jest cholera?
Jaki jest jej przebieg i skąd się wzięła na Górnym Śląsku w XIX w.?
Czym były kordony sanitarne i dlaczego zalecano zabijać zwierzęta przydomowe z terenów objętych zarazą?
Co należało jeść, a czego nie, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na cholerę? Czy udając się do chorego można było wypić alkohol? Czym były baraki choleryczne? W jaki sposób grzebano zmarłych na cholerę? Czy można jeszcze gdzieś spotkać cmentarze choleryczne?
Czy za złamanie nakazów władz odnośnie walki z cholerą można było zostać ukaranym śmiercią?
Na te i inne pytania odpowiemy podczas wykładu pt. „W obliczu epidemii. Cholera na Górnym Śląsku w XIX w.”, który przedstawi Anna Kulczyk z Działu Obiektów i Zabytków Ruchomych. Na wykład zapraszamy do budynku administracyjnego muzeum.