Opublikowano: 24 lipca 2017

Serdecznie zapraszamy 30 lipca w godzinach: 12.00 – 18.00 do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” na imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami. W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. jak przygotować domowy twaróg, co dawniej królowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Będzie też okazja do spotkania z Kingą Paruzel – finalistką I edycji Master Chef’a, pasjonatką zdrowej kuchni – która opowie o miłości do gotowania i nie tylko.

Nie zabraknie również występów artystycznych n scenie wystąpią: Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, Kapela Biesiadna z Poraja oraz Zespół „Krzikopa”.

Bilety w cenie: 9 zł i 7 zł.

PROGRAM:

Prowadzenie: Mirek Riedel

Pokaz gotowanie – Michał Bałazy ( dwa dnia + deser)

12.15 0 12.45 -konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

12.45 – 13.00 – pokaz gotowania – Michał Bałazy – danie pierwsze – zupa

13.00 – 13.15 – z kuchni naszych babć – domowy twaróg

13.15 – 13.30 – Necówka i żymlok – tradycja na talerzu

13.30 – 13.45 -Kuchnia św. Hildegardy, czy odkrywamy stare na nowo

13.45 – 14.00 – Zespół Śpiewaczy „Czeremcha” / degustacja

14.00 – 14.15 – KGW Kobiernice – przypowiastki o tradycjach

14.15 – 14.30 –  pokaz gotowania – danie drugie – krupniok

14.30 – 15.00 – koncert kapeli z Poraja

15.00 – 15.15 -produkty w kuchni, nie tylko tradycyjne – Jacek Wołoski/degustacja

15.15 – 15.30 – Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”

15.30 – 15.45 – pokaz gotowania – deser – ciasto

15.45 – 16.00 – Kinga Paruzel – o pasji gotowania/ degustacja

16.00 – 17.00 – wyniki konkursów w ramach „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

17.00 – 18.00 – koncert zespołu „Krzikopa”