Podczas Wielkiego Finału XXIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, który odbył się 28 września 2024 r. w trakcie Targów Smaki Regionów na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, zostały nagrodzone najlepsze produkty i dania regionalne oraz osoby, instytucje wspierające dziedzictwo kulinarne.
Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie otrzymało nagrodę za promowanie kuchni regionalnej podczas wydarzeń obrzędowych, wspieranie kół gospodyń wiejskich oraz działania edukacyjne. Dziękujemy Kapitule oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego za to wyróżnienie i już teraz zapowiadamy moc kulinarnych wydarzeń zaplanowanych na przyszłoroczny jubileusz MGPE.
Perły 2024 dla produktów i dań regionalnych z województwa śląskiego otrzymali:
Fest-Park Cukiernictwo Ilona Pudełko (pisarzowicki kołocz weselny-dożynkowy)
Pasieka Pszczela Hanny i Karola Pnioków (miód leśny)
Aneta i Grzegorz Śliwka Pasieka Skowronek (miód pitny Starowiejski dwójniak)
Zagroda Edukacyjna “U Źródeł”, Aneta Nogowczyk (Wiślańska herbata z zielin)
Andrzej Pilch, Gospodarstwo Rolne (szynka dojrzewająca z jagnięciny)
Zagroda na pograniczu Joachim Marczinski, Gospodarstwo Ogrodniczo-Hodowlane (zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle)
Gratulujemy wszystkim nagrodzonym i zapraszamy do prezentowania produktów podczas wydarzeń realizowanych w naszym muzeum (promocja@muzeumgpe-chorzow.pl).