Opublikowano: 05 lipca 2024

Konkurs skierowany był do entuzjastów kulinarnych, którzy mogli zaprezentować różnorodne dania, w których miód odgrywał kluczową rolę. Miłośnicy gotowania mieli okazję przesłać przepisy na dania w dwóch kategoriach maszket słodki i maszket wytrawny.

Nagrodę za maszket wytrawny otrzymał przepis na ogórki po azjatycku przesłany przez panią Anetę Mołdrzyk, zaś słodki maszket – przepis pani Urszuli Żuber na placuszki ziemniaczane w sosie miodowo serowym.

Jury doceniło kreatywne wykorzystanie miodu i użycie go zgodnie z założeniami konkursu. Przepisy zostały napisane w sposób zrozumiały, z wskazówkami koniecznymi do ich właściwego wykonania. Zaletą wyróżnionych przepisów  jest ich prostota a co za tym idzie możliwość samodzielnego wykonania.

Poniżej prezentujemy nagrodzone przepisy. Zwyciężczyniom gratulujemy

 

Przepis na placuszki ziemniaczane w sosie miodowo serowym

Składniki

Do placuszków:

  • 450g ziemniaków (obrane i drobno starte na tarce)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu białego

Do sosu:

  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 szklanka serka kremowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

2 szklanki oleju roślinnego do smażenia

Połączyć w misce 450g ziemniaków (można dać bataty jeżeli chce się mieć słodsze danie), 2 jaja, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę soli i pieprzu białego. Dobrze wymieszać i włożyć na kilka minut do lodówki. Następnie w małej misce zmieszać 1/3 szklanki miodu z 1 szklanką serka kremowego i 1 łyżeczką pieprzu czarnego i pół łyżeczki soli. Rozgrzać 2 szklanki oleju na płaskiej patelni na średnim ogniu.

Następnie wykładać na nią w odstępach mieszaninę ziemniaczaną, delikatnie ją spłaszczając. Smażyć placuszki do przyrumienienia i przenieść je na papierowy ręcznik do odsączenia. Na środek każdego placuszka nałożyć łyżeczkę sosu miodowo-serowego i podawać natychmiast po przygotowaniu.

Proste danie do którego potrzebne są proste składniki więc nie trzeba dużo chodzić po sklepach żeby je zrobić. W dzieciństwie na wsi była to forma słodkiej przekąski bo o cukierki było trudno, ale nawet teraz te placuszki sprawdzają się bardzo dobrze jako miły słodki posiłek. Przepis pochodzi z rodzinnej kuchni i był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jedyne urozmaicenie to czasem zamiana zwykłych ziemniaków na słodkie bataty.

 

 

Ogórki po azjatycku

Składniki:

5-6 ogórków gruntowych

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki miodu

1 posiekany ząbek czosnku

1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chilli

kilka suszonych listków limonki

2 łyżki sezamu.

Przygotowanie:

Umyte, nieobrane ogórki pokroić w słupki. W misce wymieszać pozostałe składniki (oprócz sezamu). Ogórki wrzucamy do marynaty na kilka godzin lub całą noc. Sezam prażymy na suchej patelni i posypujemy ogórki chwilę przed podaniem. Tym sposobem można marynować również młodą marchewkę, rzodkiewkę lub białą rzodkiew.