Opublikowano: 20 sierpnia 2024

25 sierpnia od 12.00 do 17.00 zapraszamy do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” na imprezę plenerowa „O zbożach, chlebie i ziołach” pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi.

Podczas wydarzenia będzie możliwość posłuchania o dawnym zastosowaniu ziół, ich leczniczych oraz magicznych właściwościach. Goście będą mogli wykonać własnoręcznie zielniki oraz kadzidła ziołowe. W niesamowitej scenerii chałupy z Kaliny zwiedzający spróbują naparów dawnej stosowanych na wszelkie dolegliwości zdrowotne a w spichlerzu z Wojkowic będzie można wykonać kotyliony dożynkowe.

W trakcie imprezy będzie można spróbować swoich sił w mieleniu zboża żarnami oraz przyjrzeć się pracy wialni, a to wszystko na interaktywnej wystawie „Młynarstwo” w spichlerzu z Warszowic. Będzie też okazja zwiedzić Młyn z Imielina i posłuchać o dawnych młynach w województwie śląskim.

O uzdrowicielach, szarlatanach i popularnych znachorach mieszkających w naszym województwie w 20 – leciu międzywojennym opowie Krzysztof Bulla z Działu Nauki naszego Muzeum, a właściwości ziół i ich zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej przybliży Agnieszka Książyńska z Zielarni Jurajskiej. Pani Ernestyna Kubecka z KGW Dębieńsko opowie o tym co na stolach podczas żniw gościło.

Po raz pierwszy podczas sierpniowego wydarzenia odbędzie się święto zupy, która na dawnej wsi była głównym posiłkiem królującym na stołach. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują zupy charakterystyczne dla swojego podregionu i będą częstować gości m.in. żurem żeniatym, oberibą, parzybrodą, zalewajką, zaś w karczmie ze Świerczyńca spróbujemy polewki na maślance i kartoflanki. Będzie w to wyjątkowa okazja spróbować smaków, które dawniej stanowiły proste, chłopskie jadło.

Dla miłośników autentycznych wyrobów rękodzielniczych oraz niepowtarzalnych smaków, będzie również jarmark produktów rzemieślniczych, artystycznych i gastronomicznych.

 

 PROGRAM:

Łąka między karczmą a zagrodą z chałupą Sołtysa

13.00 – 13.45 – co na stolach podczas żniw gościło – Ernestyna Kubecka z KGW Dębieńsko

14.00 – 14.45  – Znachorzy z Chorzowa w dwudziestoleciu międzywojennym czyli leczenie za pomocą m.in. magnetyzmu i lecznictwa przyrodniczego – Krzysztof Bulla (łąka przy chałupie Sołtysa)

15.00 – 15.45 – Młyny i młynarstwo na dawnej wsi – Damian Adamczak

16.00 – 16.45 – Zioła i ziołolecznictwo – Agnieszka Książyńska Zielarnia Jurajska

 

Scena

warsztaty wykonywania ziołowych kadzideł – Agnieszka Książyńska

13.00 – 14.00

15.00 – 16.00

 

Pokaz pracy Młyna z Imielina

12.30, 13.30, 14.30, 16.00

 

Spichlerz z Wojkowic

Warsztaty wykonywania kotylionów dożynkowych

 

Biały namiot na Dużej Łące

przygotowanie warsztatów zielników i farbowania tkanin

 

Chałupa z Kaliny

poczęstunek naparami ziołowymi

 

Karczma u Brożka

degustacja zup – polewka na maślance i kartoflanka

 

Chałupa ze Strzemieszyc  – KGW Ożarowianki

degustacja zup – parzybroda i zalewajka

kuchnia tradycyjna

 

Chałupa Sołtysa – KGW Dębieńsko

degustacja zup- żur żeniaty i oberiba

kuchnia tradycyjna