
Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie „O zbożach, chlebie i ziołach” pełne tradycji i smaku w sercu chorzowskiego skansenu!
Kiedy? Już 24 sierpnia w godzinach od 12:00 do 17:00.
Czeka Was powrót do wiejskich tradycji pełen aromatów, smaków i historii, skupionych wokół pracy na roli, darów natury i ludowej mądrości.
Sierpień w tradycji wiejskiej był czasem najbardziej wytężonej pracy – zwieńczeniem całorocznych starań o jak najlepsze plony. W ludowej kulturze nieodłącznym elementem codziennego życia były również zioła, którym przypisywano nie tylko właściwości lecznicze, ale i magiczne.
A zatem, co Was czeka?
– W chałupie z Kaliny, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona zielarce, odbędzie się prezentacja ziołowych naparów, połączona z quizem o ziołach dla dzieci.
– Na łące miedzy sołtysem a karczmą odbędzie się seria wykładów poświęconych naturalnym metodom dbania o zdrowie i korzystaniu z dobrodziejstw przyrody.
Odbędą się prelekcje, dzięki którym słuchacze dowiedzą się m.in. jak nie pomylić jadalnych roślin z ich trującymi odpowiednikami, poznają naturalne sposoby na kleszcze – jak postępować w przypadku ukąszenia kleszcza, jakie zioła i naturalne środki mogą pomóc w ich odstraszaniu, poznają również receptury domowych nalewek ziołowych oraz znajdą odpowiedź na pytanie czy ocet może być czymś więcej niż dodatkiem do potraw?
– Podczas warsztatów z Agnieszką Książyńską z Zielarni Jurajskiej będzie można wykonać kadzidła ziołowe, zaś sama prowadząca wygłosi wykład na temat właściwości ziół i ich zastosowania w medycynie naturalnej.
– W spichlerzu z Warszowic na zwiedzających czeka interaktywna wystawa „Młynarstwo”, podczas której będzie można własnoręcznie zmielić zboże żarnami i przyjrzeć się pracy wialni. Udostępniony do zwiedzania zostanie także Wiatrak z Grzawy.
– Po ubiegłorocznym sukcesie z radością zapraszamy na drugą edycję Święta Zupy, która na stałe wpisuje się w sierpniowe wydarzenie w chorzowskim skansenie.
Inicjatywa ta spotkała się z ogromnym zainteresowaniem zwiedzających, dlatego i w tym roku powracamy do smaków dawnej wsi, kiedy to zupa stanowiła podstawę chłopskiego jadłospisu – mówi Marcin Gaweł, kierownik Działu Promocji i Organizacji Imprez.
Koła Gospodyń Wiejskich z różnych zakątków regionu ponownie ugoszczą uczestników aromatycznymi, sycącymi zupami charakterystycznymi dla swoich podregionów.
Święto Zupy to nie tylko kulinarna podróż do smaków dzieciństwa i domowej kuchni, ale także hołd dla prostych, pożywnych potraw, które przez pokolenia karmiły mieszkańców wsi. Dla wielu gości to okazja, by po raz pierwszy spróbować zup, które gotowały ich prababcie.
– Na odwiedzających czeka również jarmark rzemiosła i produktów lokalnych – stoiska z rękodziełem, miodami, ziołami i tradycyjnymi przysmakami będą rozstawione na terenie całego skansenu.
Bilety dostępne online i w kasie.