Opublikowano: 08 lipca 2025

W ostatnią niedzielę lipca (27.07) Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” zamieni się w kulinarne centrum regionu. To właśnie wtedy odbędzie się Jarmark Produktów Tradycyjnych – wyjątkowe wydarzenie promujące dziedzictwo kulinarne Śląska i okolic. To doskonała okazja, by nie tylko skosztować lokalnych specjałów, ale także odkryć historię i tradycję, która za nimi stoi.

Na odwiedzających czekać będzie kilkudziesięciu wystawców z całego województwa – od rzemieślniczych wędlin, serów i przetworów po miody, soki, nalewki, chleby i wypieki. Wszystko wytwarzane zgodnie z lokalnymi recepturami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Nie zabraknie także specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, które podzielą się nie tylko potrawami, ale i anegdotami oraz opowieściami z życia regionu.

Centralnym punktem jarmarku będzie 24. edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego. Jury wybierze najlepsze regionalne produkty i potrawy – ich prezentacja i degustacja odbędą się w specjalnie przygotowanej strefie na Dużej Łące. Uczestnicy wydarzenia będą mogli spróbować ocenianych produktów i zakupić je bezpośrednio od producentów.

W programie nie zabraknie również pokazów kulinarnych, które poprowadzi znany kucharz i ambasador Kulinarnej Polski – Michał Bałazy. Na oczach publiczności przygotuje tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu, m.in. pasty z grochu i warzyw czy zupę selerową ze słodką śmietanką. Po pokazach – wspólna degustacja!

Dla miłośników wiedzy i tradycji przewidziano liczne prezentacje i prelekcje – m.in. o śląskiej kuchni, piwowarstwie w średniowieczu czy sztuce serowarstwa. Kapela z Poraja zadba o muzyczną oprawę i dobrą zabawę.

Najmłodsi również znajdą coś dla siebie – zapraszamy na warsztaty „Tworzenie kompozycji z ziaren i nasion”, a dla starszych przygotowaliśmy zajęcia z przyrządzania tradycyjnej wodzionki.

— Podczas Jarmarku chcemy pokazać, że tradycyjna kuchnia nie musi być ani trudna, ani droga – a jej smak to powrót do korzeni i wartości, które są dziś coraz bardziej doceniane – mówi Marcin Gaweł, kierownik działu Promocji i Organizacji Imprez MGPE.

Wydarzenie odbędzie się 27 lipca (niedziela), od godziny 12:00, w Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie.

Nie przegapcie tej wyjątkowej okazji, by spróbować kuchni, która opowiada historię – widzimy się w skansenie!

 

Bilety na wydarzenie dostepne online !