Opublikowano: 05 lipca 2024

W niedzielę 7 lipca, w godzinach od 12.00 do 17.00 Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” zaprasza na wydarzenie plenerowe pt. „Dzień Miodu”. W ten dzień będzie okazja by poznać tradycje pszczelarskie na Śląsku, dowiedzieć się o szerokich możliwościach zastosowania miodu, a także spróbować wyrobów pszczelarskich.

Miód jest jednym z najstarszych i najbardziej naturalnych produktów spożywczych na świecie. Jego unikalne właściwości sprawiają, że jest ceniony zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. O wszystkich tych zaletach przekonamy się podczas imprezy w chorzowskim skansenie

Po raz kolejny wspólnie ze Śląskim Związkiem Pszczelarzy w Katowicach zaprosimy do udziału w pokazach wirowania miodu czyli wydobywania go z plastra oraz lania świec woskowych.

W zagrodzie sołtysa pasieka edukacyjna „Skrzydlaci Przyjaciele” zaprezentuje sprzęt pszczelarski i ul pokazowy oraz poprowadzi warsztaty „Jak żyją pszczoły”. Edukatorzy ze skansenu zaproszą na zajęcia podczas których najmłodsi goście będą malować prawdziwy ul w przygotowane wcześniej wzory oraz warsztaty wykonywania świec z pszczelej węzy. Zagroda z Frydka będzie miejscem prezentacji zabytkowego, unikalnego sprzętu pszczelarskiego oraz pokazów i warsztatów prac pszczelarskich.  Przy chałupie z sołtysa odbędzie się wyjątkowy konkurs –  producenci wystawią swe miody tak, by goście wydarzenia mogli ich spróbować i wybrać najlepszy. Ogłoszone zostaną takze wyniki konkursu kulinarnego “Miodowe Maszkety”.

Oczekiwanym wydarzeniem tegorocznego Dnia Miodu będą wykłady profesora Artura Stojko  specjalizującego się w apiterapii czyli leczniczych  właściwościach miodu. O szerokim zastosowaniu miodu i produktów pochodnych dowiemy się także bezpośrednio od producentów, którzy rozstawią się ze stanowiskami prosto od pszczelarzy.

Impreza współorganizowana przez Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach.

Wydarzenie odbywa się pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi.

 

DZIEŃ MIODU

PROGRAM

12.00 – otwarcie imprezy Dominika Bem

12.20 –  Henryk Działo – pokaz wirowania miodu z degustacją– łąka przy areszcie

12.50 – Maria Działo –miody z dodatkami – z czym warto jeść miód – łąka przy chałupie Sołtysa

13.15 –  warsztaty przy otwartym ulu „Jak żyją pszczoły” – Pasieka Edukacyjna „ Skrzydlaci Przyjaciele” – zagroda Sołtysa

13.40 –   dr hab. prof. UO Dorota Świtała – Trybek – dziedzictwo kulinarne Śląska w procesie przemian

14.00 – profesor Artur Stojko – apiterapia czyli lecznicze właściwości miodu cz. 1

14.30 –   Henryk Działo – pokaz wirowania miodu z degustacją – łąka przy areszcie

15.00 – profesor Artur Stojko – apiterapia czyli lecznicze właściwości miodu cz. 2

15.20 – warsztaty przy otwartym ulu „Jak żyją pszczoły” – Pasieka Edukacyjna „ Skrzydlaci Przyjaciele” – zagroda Sołtysa

15.40 – Pasieka edukacyjna „Skrzydlaci Przyjaciele” – Łukasz Przybył – łąka przy chałupie Sołtysa

16.00 – Józef Polnik – Produkty pochodzenia pszczelego – łąka przy chałupie Sołtysa

16.20 – wyniki konkursu na najlepszy miód

 

Zagroda z Frydka – pokaz lania świec, głaskanie pszczół – Paweł Kowalczyk

– malowanie uli: godziny  13.00 i 15.00

Chałupa ze Strzemieszyc – warsztaty wyrobu świec z wosku pszczelego

Chałupa z Panewnik – Lanie świec

Namiot przy chałupie Sołtysa – konkurs na najlepszy miód

 

 

Zaproszenie na Dzień Miodu dla osób niesłyszących