Opublikowano: 27 lipca 2021
Jarmark produktów tradycyjnych

1 sierpnia w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” odbędzie się Jarmark Produktów Tradycyjnych oraz Ogólnopolski Konkurs „Naszego kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.

Ideą organizacji jarmarku jest promocja tradycyjnych śląskich potraw i produktów regionalnych. Jarmark połączony jest występami zespołów muzycznych, folklorystycznych i kiermaszem, na którym można będzie spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego.

O tym, jak dobrze przyrządzić tradycyjne potrawy regionalne i jak zachwycić nimi domowników opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

Uczestnicy będą mogli również wziąć udział w pokazie wyrabiania pierogów i podpłomyków a także warzenia różnych gatunków piwa i prezentacja leśnej bimbrowni, którą odtworzymy na terenie Muzeum. Podczas imprezy będzie można kupić i spróbować śląskich potraw tradycyjnych. Na scenie wystąpią m.in. zespoły folklorystyczne – muzyczna gwiazdą tegorocznego jarmarku będzie zespół Rube Świnie.

Jarmarkowi towarzyszył będzie – organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Tegoroczna, dwudziesta już edycja konkursu świadczy o bogactwie i różnorodności kuchni regionalnych w naszym kraju, zaś pojawiające się co roku, nowe produkty i potrawy – świadczą o niewyczerpanej kreatywności gastronomów.

Impreza rozpocznie się o godzinie 12.30 – planowane zakończenie o godzinie 17.30.

Bilety w cenie 12 zł normalny, 8 zł ulgowy.

 

Program Jarmarku (godziny: 12.30 – 17.30):

12.30 – otwarcie imprezy Mirosław Riedel

12.40 – Jan Krysiak z Polskiego Związku Piwowarów Domowych

12.50 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie

13.10 – Kapela z Poraja

13.40 – prażuchy, galas, zalewajka – dawna kuchnia Beskidu Żywieckiego

13.55 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie

14.15 – Kapela z Naszego Miasteczka / degustacja zupy

15.00 – Co dawniej na wsi jadano

15.15 – o dawnych bimbrowniach leśnych

15.35 – tajniki warzenia piwa domowego

16.00 – ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze piwo domowe

16.20 – występ zespołu „Rube Świnie” / degustacja drugiego dania

17.00 – wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

 

Jarmark produktów tradycyjnych - plakat